Starosta Podhradíka si už navždy zapamätá rachot Šebastovky

04.08.2004 Celý región

Na dve noci uprostred posledného júlového týždňa v tomto roku starosta obce Podhradík Ladislav Stanek nezabudne do konca života. Nespal 48 hodín a časť z nic...
Na dve noci uprostred posledného júlového týždňa v tomto roku starosta obce Podhradík Ladislav Stanek nezabudne do konca života. Nespal 48 hodín a časť z nich presedel uprostred budovy obecného úradu pri rozbesnenej Šebastovke, napíjanej prietržou mračien v Slánskych vrchoch a čakal aj na to, kedy voda prelomí múry objektu.

Šebastovka je v obci iba pár kilometrov od Prešova neregulovaná, pretože je to pstruhový bystrinný potok. \"No niekedy, keď som tu sedel pri obecnom úrade a som počúval ten žblnkot vody, to bolo niečo pohádka. Teraz, keď počujem už i najmenší šramot tej vody, už mi to nerobí dobre, \" povedal 2. augusta Stanek. A dobre vie, čo hovorí. Ohlušujúci rachot vody valiacej obrovské kamene, drevo sa mu už zafixoval v podvedomí.
Voda udrela z hôr najmä v noci z utorka na stredu 28. júla a potom ďalšiu noc narobila veľa galiby. Starosta ešte nemá presný odhad škôd, ale budú na milióny korún. \"Najviac boli postihnuté obecné majetky a to hlavne cesty pred obecným úradom. Tam došlo k roztrhnutiu asfaltu a dosť veľké škody mali aj občania na svojich parcelách, \" konštatoval. K najhoršiemu nedošlo na dolnom konci, kde živel ohrozoval tri rodinné domy a desať osôb z nich evakuovali na jednu noc do objektu obecnej materskej školy. Nikomu nevzalo hospodárske zvieratá.
Stanek veľmi chválil pomoc pracovníkov Slovenského vodohospodárskeho podniku, ktorí v najťažších chvíľach s dvoma bagrami a tatrami pomáhali rozširovať koryto, čistiť ho. Preto i pri tom všetkom nešťastí ani jeden dom nebol vážnejšie poškodený. Šebastovka si však vyrobila cez role súkromníkov smerom k Prešovu nové koryto široké do 20 metrov.
Stanek vraví, že ani v obecnej kronike sa taká povodeň nespomína, ba ani najstarší obyvateľ Podhradíka 92-ročný Michal Seman nič také nepamätá. V roku 1992 išla Podhradíkom menšia voda. Viacerí dedinčania vtedy vraveli, že je to trest Boží, lebo zbúrali v obci starý kostol. Na jeho mieste vybudovali nový a v poslednú augustovú sobotu t. r. sa uskutočnia oslavy 10. výročia jeho konsekrácie.
Starosta ani 2. augusta nezrušil tretí stupeň povodňovej aktivity. S perami popraskanými zrejme od vnútornej horúčky z prebdených nocí riadil práce v dedine, najmä na jej dolnom konci.

(jj)
 

Vyberte región

mark